Nieuws

 

"Crowdfundingsactie" artikel in Brabants Dagblad

https://www.doneeractie.nl/onze-droom/-52900

Kleuterschool, basisschool, peuterspeelzaal, speel-o-theek en dependance van het Sint-Janslyceum. De Mozartsingel 3 in Den Bosch-Zuid heeft altijd een relatie gehad met kinderen en jongeren. En ze blijft dat voorlopig houden. Want op de plek waar decennialang klaslokalen stonden wordt woonvoorziening WonenZoals gerealiseerd. Achttien appartementen voor evenzoveel jongvolwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De jongeren krijgen allemaal een eigen voordeur, hun eigen elektriciteitsmeter en betalen huur aan BrabantWonen die de eigenaar is van het project.

Een hele zorg is nu van hun schouders gevallen, beamen Theo Libregts en Frank Vos, vader van respectievelijk Rik (23) en Auke (25). Nu ze weten dat er voor hun kinderen toekomstbestendige eigen woonruimte is en ze kunnen uitvliegen. Want die kinderen van toen zijn intussen allemaal jongvolwassen en betrekken na de zomer dan eindelijk hun eigen stek. Tot nu toe wonen bijna alle deelnemers, negen mannen en negen vrouwen, noodgedwongen thuis.

Ouders hebben lange adem nodig als ze een woonproject willen realiseren. Zo'n jaar of vijftien geleden borrelde het eerste idee op voor een woonvoorziening. En ruim tien jaar geleden kregen de ideeën steeds meer inhoud. ,,Een prestatie op zich want menig ouderinitiatief haalt namelijk de eindfase niet", zegt Theo Libregts. Tien jaar zijn de ouders bezig geweest met regelgeving, het zoeken naar een bouwlocatie, het vinden van een exploitant/corporatie, het zoeken naar een partner voor de 24-uurszorg.

Chillruimte

Aan de Mozartsingel krijgen ze allemaal hun eigen appartement met woonkamer, slaapkamer en badkamer, verdeeld over twee etages. De grootte varieert van 47 tot 55 m2. Elke etage krijgt ook een chillruimte en een eetkamer met keuken. Het is de bedoeling dat de negen bewoners van elke verdieping 's avonds gezamenlijk warm eten. ,,Overdag zijn ze bijna allemaal op een dagbesteding actief", zegt Frank Vos. Hij is ook voorzitter van de stichting WonenZoals. Veel ouders en kinderen kenden elkaar al jaren, omdat ze op de Mythylschool in Den Bosch zaten of op Atlent dat er later voor in de plaats kwam. ,,En het was ook rond de schoolpleinen dat het idee voor de woonvoorziening rondzoemde en meer ouders belangstelling kregen", zegt Theo Libregts. ,,Want heel veel keuze was er niet. In de meeste voorzieningen zitten jong en oud bij elkaar, van 18 tot en met 65 plus. En dat is toch heel wat anders dan met leeftijdgenoten bij elkaar zitten."

Nadat WonenZoals via de gemeente de locatie aan de Mozartsingel kreeg toegewezen, zocht de stichting contact met woningcorporatie BrabantWonen. Die is formeel de opdrachtgever voor de bouw en verhuurt de appartementen vanaf 1 september aan de individuele bewoners. Maar er zijn in het project nog twee belangrijke partijen. De eerder genoemde stichting WonenZoals en Cello. ,,De meeste bewoners hebben begeleiding nodig. Van de achttien gebruiken bijvoorbeeld zes een rolstoel. 24-uurszorg is daarom nodig en daarvoor zijn we in zee gegaan met zorginstelling Cello. Een team van zeventien mensen zorgt dat de bewoners straks alle zorg krijgen", zegt Vos.

Zorgbudgetten

Die zorg wordt betaald door de stichting: alle persoonlijke zorgbudgetten van de bewoners komen in één pot die door de stichting wordt beheerd. Daarnaast huurt de stichting de gezamenlijke ruimten in het gebouw van BrabantWonen. ,,Maar we zijn ook financieel verantwoordelijk voor de aankleding en inrichting van die ruimtes, bijvoorbeeld twee speciale aangepaste keukens. En de aankleding van de buitenruimtes. En vergeet niet de jaarlijkse afschrijving van domotica en de speciale brandalarmen. Alles bij elkaar een aanzienlijk bedrag van zo'n 150.000 euro." ,,Onze jongeren hebben hiervoor zelf vanaf het begin elke maand een bedrag gespaard. We hebben al veel sponsors gevonden die steunen. We missen nu nog een kleine 25.000 euro. Daarvoor zijn we een crowdfundingsactie gestart", zegt Theo Libregts.

 

 


Onze sponsors
Mijn Eigen Thuis NGSK Plato Interieurstudio HP Yell & Yonkers Fra-pant